Замінюйте парами!

Амортизатори КаябаАмортизатори, як і взуття, завжди змінюються парами. Установка лише одного амортизатора погано позначається на керованості, курсової стійкості та Вашої безпеки.

Амортизатори безпосередньо впливають на декілька ключових параметрів автомобіля: гальмівний шлях, чуйність рульового керування, керованість та зчеплення шин з дорожнім покриттям. Заміна тільки одного зношеного або амортизатора, що вийшов з ладу, може негативно позначитися на перерахованих характеристиках. Тому вкрай важливо, щоб у автосервісі завжди проводилася заміна обох амортизаторів однієї осі, оскільки це є одним із найважливіших факторів для безпечної та комфортної їзди.

З цієї причини рекомендується перевіряти амортизатори на зношування або пошкодження після кожних 20 000 км пробігу та під час періодичного обслуговування автомобіля.

Зношені амортизатори, що вийшли з ладу, призводять до розгойдування автомобіля в поздовжньому і поперечному напрямку і збільшують довжину гальмівного шляху. Ці та інші фактори є джерелом потенційної небезпеки на дорозі. При заміні пробігу, що виробив ресурс (близько 80 тис. км) або амортизатора, що вийшов з ладу, вкрай важливо, щоб парний амортизатор також був замінений. Це дозволить зберегти експлуатаційні якості та запобігатиме їх передчасному погіршенню.

Парна заміна необхідна, оскільки внутрішні компоненти нового амортизатора не схильні до зносу, його використання спільно з зношеним вузлом може призвести до нерівномірного демпфування.

Наслідком стане те, що новий амортизатор старітиме набагато швидше, ніж очікувалося, оскільки на нього розподілятиметься додаткове навантаження, що компенсує знос старого пристрою. У деяких країнах ця різниця може бути причиною відмови у проходженні ТО.

Під час огляду автомобіля необхідно обов'язково виконати такі перевірки:

  • на відсутність слідів зносу та пошкоджень на амортизаторах та стійках;
  • перевірку наконечників рульових тяг та кульових опор;
  • на чуйність рульового управління;
  • відсутність слідів витікання рідини з амортизатора чи стойки;
  • на нерівномірне зношування шини;
  • на надмірне розгойдування кузова автомобіля по поздовжній осі;
  • на крен або розгойдування автомобіля під час перебудови з однієї смуги на іншу.
Зробіть підбір амортизаторів та пружин KYB у нашому online-каталозі

07.10.2021